2 feb 2012

Vida i obres de Descartes

Vida:
- Neix el 1596 a Descartes i mor el 1650 a Estocolm
- Rene descartes és el mes important dels filòsofs francesos, és el pare de la filosofia moderna i iniciador del racionalisme.
- El seu pare era conseller del rei de Gran Bretanya i la seva mare va morir quan ell tenia 1 any i per això va estar vivint amb la seva avia.
- Va entrar a la Fleche (escola d’alt nivell).
- La seva primera obra és: Discurs del Mètode (1637).
- El motiu pel qual es va allunyant de Itàlia es per por als atacs que podia rebre a causa de les seves idees com Galileu.
- La difusió de les idees de Descartes és important a partir de la seva mort.

El Discurs del Mètode:
- En aquesta obra mostra un interès per les matemàtiques, la ciència, el llatí i les arts mecàniques.
- El llibre té sis parts però les dos últimes no van ser publicades per por a les represàlies que podien causar.
o La primera part parlava sobre la necessitat d’una autorreflexió a partir del raonament.
o La segona part parla del seu mètode que consta en donar a les ciencies un fonament ferm, unes bases indiscutibles per a qualsevol ment racional. Aquestes bases són:
- Regla de l’evidència: “no acceptar mai cap cosa com a vertadera sense conèixer evidentment que ho fos; és a dir, evitar acuradament la precipitació i la prevenció.”
- Regla de l’anàlisi: “dividir cadascuna de les dificultats que examinés en tantes parts com fos possible i com calgués per resoldre-la millor”
- Regla de la síntesi: “conduir per ordre els meus pensaments, començant pels objectes més simples i més fàcils de conèixer per ascendir poc a poc, gradualment, fins al coneixement dels més complexos”
- Regla de l’enumeració: “fer arreu recomptes tan complets i revisions tan generals que arribés a estar segur de no ometre res”.
o A la tercera part és on es troben les idees bàsiques de l’aportació cartesiana en el domini de l’ètica.
o La quarta part és la més important i coneguda, la trobada amb la certesa absoluta, amb la primera afirmació indudablement vertadera.

Meditacions metafísiques:
- És la obra més important i actual de Descartes.
- El que fa Descartes en aquest llibre és meditar posant en pràctica el seu mètode:
o La meditació primera inicia la temàtica del dubte. El seu dubte és radical i metodològic. Vol destruir totes les seves antigues opinions.
o En la meditació segona admet la possibilitat de dubtar fins que sàpiga de cert que no hi ha res de cert al món. En la Meditació Descartes només diu: “Jo sóc, jo existeixo”, perquè ho penso. Si dubto, penso; si penso, existeixo. El dubte entranya una certesa; només aprofundint en el dubte es pot arribar a una certesa. El primer principi de la filosofia que cercava
o En la meditació tercera el tema central és el criteri de certesa.
o En la meditació quinta Descartes creu que ha de demostrar que Déu existeix i que aquest Déu no és enganyador ni maligne.

No hay comentarios:

Publicar un comentario