23 feb 2012

Comparació entre Descartes i Hume

Descartes i Hume tenen concepcions filosòfiques oposades, i és per això que presenten algunes diferències encara que també semblances:

- A Descartes se li va morir la mare en el moment de concebre'l, mentre que a Hume el pare i quasi no el recorda.
- Descartes es caracteritzava per ser molt tancat i reservat, tendent a la misantropia, mentre que Hume adorava establir relacions socials (tret que es podia observar en el seu aspecte físic, era molt gras atès que menjava molt en els esdeveniments socials de l'època).
- Els dos varen decidir llegir el gran llibre del món. Tenien inquietuds i volien saber més del món que els envoltava. Era una decisió difícil i arriscada però es van endinsar en una aventura que va influenciar molt la seva visió filosòfica amb el pas dels anys.
- Descartes no era gens tolerant, de fet era dogmàtic i per tant la veritat es podia descobrir i el dubte superar, en canvi, Hume era molt tolerant, atès que era escèptic i relativista i, per consegüent, molt permisiu.
- Descartes presenta unes idees encaminades a descobrir la veritat, en canvi, les de Hume són purament radicals i perilloses, ja que sovint trenquen amb el pensament de l'època. De fet, no el van admetre com a professor ni a l'Universitat d'Ëdimburg ni a la de Glasgow.
- Descartes era molt religiós, un exemple és la defensa de les idees innates provinents de la substància divina i perfecta. D'altra banda, Hume es manifestava ateu, que no és d'estranyar degut a la seva postura profundament radical.
- Descartes era profundament racionalista mentre que Hume defensava l'acció dels sentits. Per Descartes, la raó era la base del seu coneixement, en canvi, per Hume ho eren els sentits a través de les impressions i les idees (percepcions). Es declarava anti-innatista en contraposició amb Descartes, ja que deia que la ment de l'home en el moment de néixer es trobava buida, en blanc, compartint aquest pensament amb Aristòtil.

Així doncs, el primer racionalista i innatista i el segon defensor dels sentits i de l'empirisme declarant-se anti-innatista tenien concepcions molt diferents de les idees:
- Descartes deien que depenien totalment de la raó, a través de les quals es descobrien les idees matemàtiques, metafísiques i morals. 
- Hume deia que no depenien en cap cas de la raó, i la seva influència era dels sentits. Atenent a la seva teoria sobre el Principi de la Cópia, deia que totes les idees provenien de la impressió sensible, i que si no ho eren havien de ser rebutjades, com és el cas per exemple de les idees metafísiques, que no provenen d'una impressió sensible i que, per tant, han de ser eliminades. Menys les matemàtiques, que no són una impressió sensible, sinó relacions d'idees.

No hay comentarios:

Publicar un comentario