2 dic 2011

Activitats de Plató

1. Què són les idees?
Les idees són la causa que dóna ordre, sentit i existència a la realitat, ja sigui material o intel·ligible. Amb elles, l'objectiu és arribar a la idea del bé a través de 4 vies: l'amor, el record, la dialèctica i la purificació.

2. De què estan fetes les idees?
De coneixement i de la saviesa d'un mateix, atès que sí no en tinguéssim, no podríem saber allò que és bo, just i bell. Connecten així doncs, amb les nostres necessitats i sentits inherents.

3. Com es formen? D'on provenen?
Són simples productes de la ment, que existeixen per si mateixes i són immortals independentment del cos, que provoca un hermetisme evitant que evolucionin afectant juntament a les ànimes.

4. Quina relació tenen les nostres idees amb el món que ens envolta?
El món que ens envolta es va modificant per les idees que ens sorgeixen al llarg de la vida; així doncs, l'hem anat construïnt nosaltres mateixos al pas del temps.

5. Té raó Plató? Inventem la realitat, o la descobrim?
Sí, és racionalista. Considera que l'únic mitjà per arribar a les idees és a través de la saviesa. Dóna molta importància a l'ànima racional que han d'adoptar, mitjançant la prudència, els governants. Tal és la seva obsessió per la racionalitat i el rebuig d'altres mètodes menys purs que no ens permeten arribar a les idees, com la imaginació, que diu que la no aprenem res, simplement recordem el que ja sabíem (teoria de la reminiscència).

6. Tenim idees innates?
Sí. Les idees no són fruit d'una experiència anterior a la vida sinó que sorgeixen i s'assimilen des del moment en què naixem, fins a la nostra mort. Segons Plató, les persones naixem amb una sèrie d'idees que provenen d'una vida anterior, on l'apropament a les idees més conceptuals i l'abandonament dels plaers i les coses materials ens permeten desenvolupar un tipus de vida posterior millor.

7. El món és producte de les idees, o les idees són producte del món? 
Depèn. Segons Plató, el món és producte d'unes idees anteriors a nosaltres que l'han definit, a partir de la Teoria de la Reminiscència. Malgrat això, el món s'ha anat definint a mesura que ho han fet les idees, és a dir, que les idees no són prèvies al món sino que avançen en paral·lel amb ell.

No hay comentarios:

Publicar un comentario